Posts

PROGRAM ASASI SAINS UMK-MARA

Image
بسم الله الرحمن الرحيم  السلام عليكم و رحمة الله و بركاته [UPDATE]




PROGRAM ASASI SAINS UMK-MARA
Program Asasi Sains UMK-MARA merupakan nama baru kepada Program Persediaan Keusahawanan Sains yang telah ditubuhkan pada tahun 2011 pada bulan mei. Program ini merupakan program persediaan selama setahun (tempoh pengajian 2 semester) di Kolej MARA Kulim, Kedah yang ditawarkan kepada pelajar lepasan SPM sebelum menjalani program Sarjana Muda di Universiti Malaysia Kelantan. Kaedah pembelajaran dan pengajaran merangkumi teori(kuliah) dan amali serta pedekatan kerja lapangan, lawatan dan juga pembentangan dalam seminar berasaskan permasalah juga digunakan.
Graduan Program Asasi Sains UMK-MARA boleh menyambung pengajian ke peringkat ijazah pertama dalam program sarjana muda dalam bidang sains gunaan, doktor perubatan veterinar, sains seni bina dan teknologi kejuruteraan selepas tamat pengajian (sekiranya menepati syarat-syarat kemasukan).Program Asasi Sains UMK-MARA sangat menekankan kepada pembangu…

Family Geosains UMK Kampus JELI

Image
بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Assalamualaikum semua... Ni keluarga baru ana di Universiti Malaysia Kelantan iaitu....jeng..jeng..jeng.. Family Geosains a.k.a GeoFamily. . Kami dikenali dengan nama "Brotherhood". Perghh, mesti nampak cam kami racistkan padahal tak racist pom,Maybe sebab kami akan n selalu ada field trip n more to aktiviti luar so semangat kerjasama, tolong menolong, kekeluargaan yang kami terapkan semasa di lapangan yang membuatkan ikatan "brotherhood" tu kuat. Hah, kiteorang juga dikenali sebagai kos paling kaya sebab kami akan mengeluarkan duit sendiri, DUIT SENDIRI, (dua kali ulang tu) untuk field trip n aktiviti2 kos seperti dinner dan sebagainya. Kenapa kena keluarkan duit sendiri tu, I tak nak cerita, kalau nak tahu masuk la kos ni. 


Ni time Hari sukan ataupun dikenali sebagai sukan kampus 2015 (SUKAM2015), jangan tanya bila sebab tak ingat tapi nnt kalau ingat Anna update okey. dan masa ni SEG1 (Geosains tahun1) baru…

Senior vs. Junior

Image
بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Alhamdulillah berakhir sudah pertemuan antara senior UMK dgn junior PPKS UMK pada 13-15 mac 2014  Ni malam last kami bergambar before bersurai utk xtiviti last utk esk 15/3/2014.. at the same time mlm ni kami sambut 3 org befday girl iaitu syue, aina n farhah..
 ni pula adalah sesi taklimat course di fakulti asas tani and fakulti sains bumi y terdpt d UMK
 tu sume abg senior UMK y kena "denda" dgn kami..atau boleh dikatakan kami telah merampas kuasa veto utk denda kami.. "bila microphone d tgn kita itu bermakna kita y berkuasa" tu apa y kawan ana bgtahu mse kiteorg rampas microphone dri senior.. =)
 and this is ketua program for this program.. hari last baru sy tahu yang abg akmal adalah ketua program..oh my.. i'm sorry..nampak sgt x alert..
 ukhwah kami antara satu sama lain kuat walaupun baru berjumpa

Kami dibahagikan kepada 7 kump. iaitu kump.Tarantula, Scorpion, Umang2 , Tenggiling, Anakonda, Katak, …

PROGRAM PERSEDIAAN KEUSAHAWANAN SAINS

Image
بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Assalamualaikum..
BerMINAT ingin mengikuti Program Persediaan Keusahawanan Sains Universiti Malaysia Kelantan???
disini ana akan cerita kan sikit apa itu Program Persediaan Keusahawanan Sains Universiti Malaysia Kelantan or kami sume pggl ia PPKS UMK OR PPKS saja.
ok
PPKS UMK ni merupakan program persediaan setahun di mana ianya under Universiti Malaysia Kelantan UMK.

MATLAMAT PROGRAM

Mwujudkan kekuatan dalam bidang keusahawanan dgn melahirkan pelajar bidang SAINS y mempunyai pengetahuan dan kemahiran asa yang kukuh dalam bidang keusahawanan. (bukan blaja sal keusahawan je taw kami major sains tpi soft skill dia keusahawanan)Melahirkan pelajar yang mempunyai latar belakang keusahawanan dan sains yang kukuh dan mencukupi untuk menampung keperluan pelajar berkualiti ke program ijazah pertama dalam bidang sains termasuk program perubatan veterinar dan program sains y lain y tlah dirancangkan di UMK.
PROGRAM PERSEDIAAN KEUSAHAWANAN S…