Thursday, June 20, 2013

TIPS KESIHATAN dARI NABI MUHAMMAD SAW

4 tips kesihatan dari Nabi Muhammad SAW

1. Nabi melarang umatnya minum berdiri. Ini kerana ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke pundi kencing, boleh menyebabkan penyakit batu karang. 
 
2. Nabi juga melarang meniup air yg panas.. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air maka CO2 itu akan larut didalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yg menyebabkan penyakit jantung dan masaalah perut tidak selesa.
 
3. Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut dapat membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan. 
 
4. Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin. 
 
Sentiasa ada hikmah disebalik larangan dan suruhan Rasulullah SAW. Jadi ikutlah walaupun sedikit, kerana sedikit yang dilakukan secara beristiqamah (berterusan) adalah lebih baik dari banyak tanpa istiqamah.
 
Wallahua'lam.

we are a BIG family in KMKulim

Kelas PPKS UMK AT Kolej Mara Kulim...
kami semua berbeza tapi ada satu tekad...
our fasilitator

last night with our fasilitator

that we all


our pretty fasilitator

our gentlemen fasilitator
video

xi shua shua with kain pelekat... awesome...

all student ppks umk batch 1


kawad penguin

BIG FAMILY


NOW 21.6.2013...
Class PPKS UMK now have 65 student...
we are the best at the KMKulim..
in sha allah..
we will do al the best..

It very sweet moment..and i happy been here..
all my friend sporting and nice...
in sha allah we will not separate..
amin...

even kami berbeza negeri tapi kami tetap dapat bersatu...
in one month kami semua dah dpt berkerjasama dalam melakukan tugasan yang diberi cikgu..
what i can say here...
kami dapat berkerjasama dan dapat bantu menbantu antara satu sama lain...

* sahabat  adalah orang kedua terpenting dalam diri kita selain ibu bapa kerana ke mana kita pergi kita mesti akan berjumpa dengan kawan2 baru...itu Allah dh tetapkan..but atas kita je yang kene pilih samada kita pilih utk berkawan dengan penjual minyak wangi or pembuat besi..
so dapat kehidupan berkawan kita yang mencorakkannya..
so even kemana kita pergi kita akan bertemu kawan..
BUT dont ever n ever to be like kacang lupakan kulit..igt kawan2 yang pernah bersama kita dulu..
zaman masa tadika , sekolah rendah,sekolah menengah n even anywhere...
kita mestilah IKHLAS dalam bersahabat...


Lagu ni utk sahabat2 ana even dimana pom korang berada jauh atau dekat korang tetap di ati ini...
i will not frget u all....

Thursday, June 13, 2013

Setengah Mati Merindu

mengapa waktu tak pernah berpihak kepadaku
apakah aku terlalu, terlalu banyak berkelana
mengapa kita masih saja tak pernah bersatu
selalu saja bertemu, bertemu saat kau milik yang lain
mungkin kau bukanlah jodohku, bukan takdirku
terus terang
aku merindukanmu, setengah mati merindu
tiada henti merindukanmu
masih hatiku untukmu, aku tetap menunggumu
mengapa waktu tak pernah berpihak kepadaku
apakah aku terlalu, terlalu banyak berkelana
mungkin kau bukanlah jodohku
atau bahkan bukan takdirku
terus terang (terus terang)
aku merindukanmu, setengah mati merindu
tiada henti merindukanmu
masih hatiku untukmu, aku tetap menunggumu
aku merindukanmu, setengah mati merindu
aku merindukanmu, masih hatiku untukmu
aku tetap menunggumu (ku tetap menunggu)
(setengah matiku menunggumu) menunggumu
aku tetap menunggumu